De verbindingen
- Auteur: Philip Snijder (Nederland)
- Soort boek: Nederlandse roman
- Uitgever: Atlas Contact
- Verschijnt: 25 februari 2025
- Omvang: 240 pagina’s
- Uitgave: paperback / ebook
- Prijs: € 23,99 / € 13,99
- Boek bestellen bij: Boekenwereld / Bol / Libris
Philip Snijder De verbindingen recensie en informatie
Als er in de media een boekbespreking of recensie verschijnt van De verbindingen, de nieuwe roman van Philip Snijder, dan besteden we er op deze pagina aandacht aan.
Flaptekst van de nieuwe roman van Philip Snijder
Geestige en ontroerende roman over een zelden aangeraakt onderwerp in de Nederlandse literatuur: de militaire diensttijd
Het is 1977, in Nederland is de dienstplicht van kracht. Jongens van achttien of negentien hebben van de ene dag op de andere een nieuw bestaan: dat van militair. Eenzaamheid, heimwee, ontreddering zijn hun lot. Ook voor de verteller, een gesjeesde student pedagogiek, begint een nieuw leven. Hij wordt radiotelefonist van een peloton en krijgt de bijnaam Stekker.
Op de NAVO-basis in Duitsland waar hij terechtkomt bouwt hij als gevolg van zijn functie een vertrouwensband op met de soldaten, al blijft hij een observerende buitenstaander. Ook met de dienstplichtige officier, die hij herkent van de keuring, voert hij vertrouwelijke gesprekken en Stekker komt de achtergrond te weten van de bizarre manier waarop de officier het commando voert. Kan de jonge, naïeve officier zijn nieuwe positie wel aan? Drie jaar later, in een hippiehotel bij de Amsterdamse Zeedijk waar Stekker inmiddels werkt, treffen ze elkaar weer. Het zijn de hoogtijdagen van de heroïne.
Met groot inlevingsvermogen en gevoel voor humor schetst Snijder het bestaan van de dienstplichtige militair, zijn ontheemding, zijn verlangen naar familie en geliefden, zijn kwetsbaarheid. En de solidariteit en broederschap die daar het gevolg van zijn.
Philip Snijder is geboren in 1956 in Amsterdam. Hij is de schrijver van romans waarin hij met een scherp oog voor details de subtiliteiten blootlegt van familiebanden en het leven in een Amsterdamse volksbuurt. Het smartlappenkwartier uit 2020 is hiervan een goed voorbeeld, gewaardeerd door onze redactie met ∗∗∗∗∗ (uitstekend). Hij is in zijn observaties en beschrijvingen nietsontziend en spaart ook zichzelf niet. Zijn werk wordt unaniem geprezen.