Jean-Noël Orengo De ongelukkige liefde van de Führer recensie en informatie roman over Albert Speer en Adolf Hitler. Op 13 februari 2025 verschijnt bij uitgeverij Atlas Contact de Nederlandse vertaling van de roman
Jean-Noël Orengo De ongelukkige liefde van de Führer recensie en informatie
- “Fascinerend, intens, ontroerend, onfeilbaar qua documentatie, maar makkelijk toegankelijk en leest als een thriller.” (La Provence)
- “Een briljante roman die laat zien hoe Hitlers architect er na de oorlog in slaagde mensen zijn misdaden te laten vergeten.” (L’histoire)
De ongelukkige liefde van de Führer
- Auteur: Jean-Noël Orengo (Frankrijk)
- Soort boek: Franse roman
- Origineel:
- Nederlandse vertaling: Hans van Riemsdijk
- Uitgever: Atlas Contact
- Verschijnt: 13 februari 2025
- Omvang: 240 pagina’s
- Uitgave: paperback / ebook
- Prijs: € 24,99 / € 14,99
- Boek bestellen bij: Boekenwereld / Bol / Libris
Flaptekst van de roman van Jean-Noël Orengo over Rudolf Speer en Adolf Hitler
De radicale autofictie van Albert Speer wordt ontmaskerd in deze uiterst actuele roman. Jean-Noël Orengo laat zien dat fictie altijd verleidelijker is dan de waarheid.
Albert Speer, Hitlers lievelingsarchitect en minister van Bewapening, publiceert in 1969 zijn memoires. Terwijl hij zijn verleden herschrijft, van de nazicongressen tot de val van het Reich, voltooit hij de ultieme metamorfose tot goede nazi, die hem twintig jaar eerder voor de strop behoedde. Speer houdt vol niets geweten te hebben van de Endlösung.
Zijn leugens smeken om duiding door zowel historici als romanschrijvers. Jean-Noël Orengo neemt de handschoen op en schrijft dé roman over een van de grootste oplichters uit de westerse geschiedenis. Hij fileert cruciale episodes uit het leven van de naziminister tot op het bot, in het bijzonder de unieke bromance die van meet af aan groeit tussen Hitler en Speer: een relatie die andere nazikopstukken tot moordzuchtige jaloezie stemde, en die gestoeld was op een complexe mix van emoties, afgunst, macht en ideologie.
Jean-Noël Orengo ontmaskert met deze uiterst actuele roman de radicale autofictie van Speer, die geen haar verschilt van het nepnieuws en de alternatieve feiten van nu. Hij laat zien dat fictie altijd verleidelijker is dan de waarheid.