De Stalenburg boek over een antroposofische jeugd van Paulien Bom

Paulien Bom – De Stalenburg

Paulien Bom De Stalenburg recensie en informatie boek en memoir van een antroposofische jeugd. Op 7 januari 2025 verschijnt bij Uitgeverij Querido Facto het boek van Paulien Bom over een antroposofische erfenis. Hier lees je informatie over de inhoud van het boek, de schrijfster en over de uitgave.

Paulien Bom De Stalenburg recensie en informatie

Als er in de media een boekbespreking of recensie verschijnt van De Stalenburg, Een antroposofische erfenis, geschreven door Paulien Bom, dan besteden we er op deze pagina aandacht aan.

Paulien Bom De Stalenburg

De Stalenburg

Een antroposofische erfenis

  • Auteur: Paulien Bom (Nederland)
  • Soort boek: memoir
  • Uitgever: Querido Facto
  • Verschijnt: 7 januari 2025
  • Omvang: 208 pagina’s
  • Uitgave: paperback
  • Boek bestellen bij: Boekhandel / Bol

Flaptekst van het boek over de antroposofische jeugd van Paulien Bom

Een kritische maar liefdevolle terugblik op een antroposofische jeugd.

Ruim een halve eeuw later keert Paulien met haar broers terug naar hun ouderlijk huis, De Stalenburg, een ruime hoeve in de buurt van Zeist. Hoewel het pand grondig is verbouwd, hangt de geur van vroeger nog in alle vertrekken. Dwalend door de grote kamers haalt ze herinneringen op aan haar jeugd. Aan de extreem sobere, anti-materialistische levenswijze van haar ouders. Aan hun spirituele groei en hun werk voor de goede zaak. Aan de biologisch-dynamische maaltijden en de Vrije School. En aan het idee dat de wereld was verdeeld in ‘wij’ en ‘zij’.

In De Stalenburg maakt Paulien Bom de balans op van een jeugd vol idealen. Welke zijn het waard om door te geven aan haar kinderen en kleinkinderen? Maar zeker ook: welke heeft ze als belastend of zelfs schadelijk ervaren? Dat ze uiteindelijk besluit om zich los te maken van de antroposofie is geen afrekening – eerder een bevrijding, of minstens het opgeluchte besef dat de wereld groter is dan die van Steiner.

De ramen van De Stalenburg kunnen na jaren eindelijk open.

Paulien Bom (1954) werkte als verpleegkundige op consultatiebureaus en gaf cursussen voor ouders. Ze publiceerde onder andere Groeiwijzer van nul tot één jaar en Groeiwijzer één tot vier jaar (met Machteld Huber), Als het misgaat thuis (met Herman Baartman) en Kinderen en grenzen stellen. Na een val op haar hoofd, die haar het werken lang onmogelijk maakte, schreef ze Op de kop getikt. Aan het wel en wee van opgroeien met idealen, waaronder de antroposofie, wijdde ze Bevlogen & belast.

Bijpassende boeken en informatie