Het Grote Gouden Eeuw Boek
De Hollandse tekenkunst
- Auteur: Jeroen Giltaij (Nederland)
- Soort boek: kunstboek
- Verschijnt: 21 november 2024
- Omvang: 240 pagina’s
- Uitgave: gebonden boek
- Boek bestellen bij: Bol / Libris
Jeroen Giltaij Het Grote Gouden Eeuw Boek recensie en informatie
Als er in de media een boekbespreking, review of recensie verschijnt van Het Grote Gouden Eeuw boek, De Hollandse tekenkunst, geschreven door de Nederlandse kunsthistoricus Jeroen Giltaij, dan besteden we er op deze pagina aandacht aan.
Flaptekst van het boek over de Nederlandse tekenkunst uit zeventiende eeuw
In de zeventiende eeuw werd tekenkunst ook wel de vader van de schilderkunst genoemd. Als jonge schilders hun opleiding bij een meesterschilder begonnen, moesten zij eerst het tekenen onder de knie krijgen. Maar ook ervaren schilders bleven oefenen in tekenen naar naaktmodel, of namen op hun tochten door het land schetsboeken mee om hun indrukken vast te leggen. Voor de compositie van veel schilderijen werden getekende voorstudies gebruikt.
De hoeveelheid tekeningen die in de zeventiende eeuw is gemaakt is immens. Zo liet bijvoorbeeld de welgestelde zeeschilder Jan van de Cappelle een belangrijke kunstcollectie na van tweehonderd schilderijen en niet minder dan ongeveer zesduizend tekeningen. Daarbij waren negenhonderd tekeningen van Hendrick Avercamp, meer dan dertienhonderd tekeningen van Simon de Vlieger en ongeveer vijfhonderd tekeningen van Rembrandt, onder meer een boek met honderdvijfendertig tekeningen van vrouwen en kinderen.
Tekeningen uit de zeventiende eeuw zijn steeds bewonderd, bestudeerd en verzameld. Niet van alle schilders zijn tekeningen bekend. Van sommigen, zoals Jan van Goyen, bleven er veel bewaard, maar van anderen, zoals Johannes Vermeer, kennen we er geen enkele. Vermoedelijk zijn veel tekeningen in de loop van de tijd verloren gegaan. Nu worden tekeningen bewaard in de prentenkabinetten van musea over de hele wereld en kunnen zij daar worden bekeken.
Voor dit nieuwe standaardwerk koos kunsthistoricus Jeroen Giltaij 167 tekeningen van 125 Hollandse kunstenaars uit de zeventiende eeuw. Rembrandt is met een flink aantal meesterwerken in het boek vertegenwoordigd. Maar er zijn ook weinig bekende tekenaars gekozen, zoals Leendert van der Cooghen met zijn zelfportret uit 1653, dat is afgebeeld op de voorkant van dit boek.
Jeroen Giltaij (1947) werd na zijn studie aangesteld in het prentenkabinet van het Museum Boijmans Van Beuningen en schreef daar de catalogus van de tekeningen van Rembrandt en zijn school in die collectie. Later werd hij in dat museum hoofdconservator oude schilder- en beeldhouwkunst.