Carine Bijlsma – De Vondel

Carine Bijlsma De Vondel recensie en informatie over de inhoud van het eerste boek van de Nederlandse documentairemaker en fotograaf. Op 18 oktober 2024 verschijnt bij Uitgeverij Brooklyn het boek met verhalen van Carine Bijlsma. Hier lees je informatie over de inhoud van het boek, de schrijfster en over de uitgave.

Carine Bijlsma De Vondel recensie en informatie

Als er in de media een boekbespreking, review of recensie verschijnt van De vondel, het boek met verhalen van Carine Bijlsma, dan besteden we er op deze pagina aandacht aan.

Carine Bijlsma De Vondel

De Vondel

  • Auteur: Carine Bijlsma (Nederland)
  • Soort boek: verhalen, debuut
  • Uitgever: Uitgeverij Brooklyn
  • Verschijnt: 18 oktober 2024
  • Omvang: 96 pagina’s
  • Uitgave: gebonden boek
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris

Carine Bijlsma De Vondel recensie en informatie

Als er in de media een boekbespreking, review of recensie verschijnt van De vondel, het boek met verhalen van Carine Bijlsma, dan besteden we er op deze pagina aandacht aan.

Flaptekst van het debuut van Carine Bijlsma

Met haar filmmakers-oog richt Carine Bijlsma haar blik op haar jeugd vol vaak humoristische avonturen uit het muzikantengezin waarin ze opgroeide. Ze schreef een verzameling grappige en soms bizarre verhalen die zich afspelen in en rondom haar ouderlijk huis, dat regelmatig werd bezocht door smaakmakers uit de Nederlandse kunstwereld, zoals dirigent Reinbert de Leeuw, actrice Katja Herbers en schrijver Maarten Biesheuvel.

In 1985 koopt een muzikantengezin — bestaande uit een cellist, een violiste en hun peuter — een oude huishoudschool. Vroeger woonden er heel veel meisjes in dat gebouw, dat maar liefst dertien keukens, twaalf wasbakjes, zes douches en twaalf wc’s telde. Een groot huis dus, met genoeg ruimte voor het hele muzikantengezin, inclusief de twee oudere kinderen uit eerdere relaties.

De cellist en de violiste begonnen langzaam hun leven op te bouwen in het huis, dat ze ‘De Vondel’ noemden. Dit boek staat vol verhalen over een huis dat leeg begon, maar zich steeds meer vulde met markante karakters en onverwachte situaties.

Er ontvouwt zich een bont palet van een avontuurlijke jeugd, waarin niets te gek was en alles mogelijk leek, zo ver als je fantasie kon reiken. De violiste, de cellist, de middelste zus, de oudste broer, de pianist, de vrolijke schrijver, de oppas, Opa Viool, de frêle tante, de moeder van de oudste broer, de broer van de cellist, de vioolbouwer, de gast van de vioolbouwer en de leerling spelen allemaal een belangrijke rol in deze verhalen.

Carine Bijlsma (16 februari 1983, Amsterdam) is documentairemaker en fotograaf. Ze is de dochter van violiste Vera Beths en cellist Anner Bijlsma. Carine werkt zowel in Amsterdam als in New York waar ze spraakmakende documentaires maakt artiesten in de muziek en de kunsten. Bijlsma staat bekent om haar observerende kracht en intieme films waarin ze tot de essentie van het kunstenaarschap van haar hoofdpersonen komt.

Bijpassende boeken