Erik Jan Tjalsma Veeartsen van vroeger recensie en informatie boek met honderd portretten van bijzondere veeartsen. Op 18 oktober 2024 verschijnt bij Walburg Pers het boek over de geschiedenis van veeartsen in Nederland. Hier lees je informatie over de inhoud van het boek over de geschiedenis van de veeartsenij in Nederland, de schrijver en over de uitgave.
Erik Jan Tjalsma Veeartsen van vroeger recensie en informatie
Als er in de media een boekbespreking, review of recensie verschijnt van het boek Veeartsen van vroeger, honderd portretten van bijzondere veeartsen, geschreven door Erik Jan Tjalsma, dan besteden we er op deze pagina aandacht aan.
Veeartsen van vroeger
Honderd portretten van bijzondere veeartsen
- Auteur: Erik Jan Tjalsma (Nederland)
- Soort boek: geschiedenisboek, portret
- Uitgever: Walburg Pers
- Verschijnt: 18 oktober 2024
- Omvang: 216 pagina’s
- Uitgave: paperback
- Boek bestellen bij: Bol / Libris
Flaptekst van het boek over veeartsen in Nederland
Voordat het beroep van veearts bestond, waren het lieden van diverse pluimage die zich bezighielden met het behandelen van zieke dieren. Sommigen schreven hun bevindingen op en kregen zo een plaats in de geschiedenis. Anderen vielen op door een bijzondere levensloop of ver diensten voor de maatschappij. Veeartsen van vroeger bevat korte biografieën van meer dan honderd veeartsen. Samen geven zij een mooi beeld van de geschiedenis van de diergeneeskunde.
In het eerste deel komen vooral de mondiale (voorlopers van) dierenartsen aan bod: van Urlugaledinna, de Sumerische diergenezer, via pioniers en stichters van veeartsenijscholen tot en met de enige veterinaire Nobelprijswinnaar. Het tweede deel laat zien hoe de het beroep van dierenarts zich binnen Nederland heeft ontwikkeld: van hoefsmidpaardendokter en vee-enter via bijzondere practici tot veterinair specialisten. Voor bijna alle beschreven dierenartsen geldt dat zij ook in de praktijk hebben gewerkt.
Erik Jan Tjalsma was veertig jaar practicus voor gezelschapsdieren en publiceerde diverse artikelen over veterinaire geschiedenis. Hij was mede-redactielid van de Canon van de Diergeneeskunde en mede-auteur van Leven en werk van Gerrit de Hoog (1784- 1812), de eerste gepromoveerde veearts van Nederland (AUP).