Met de deur in huis boek over de typologie van de entreeruimte in Nederland van Wouter van Elburg

Wouter van Elburg – Met de deur in huis

Wouter van Elburg Met de deur in huis recensie en informatie boek over de typologie van de entreeruimte in Nederland, ca. 1550-1950. Op 17 oktober 2024 verschijnt bij uitgeverij WBOOKS het boek van de Nederlandse architectuurhistoricus en schrijver Wouter van Elburg over de geschiedenis van de entreehal in het Nederlandse woonhuis. Hier lees je informatie over de inhoud van het boek, de auteur en over de uitgave.

Wouter van Elburg Met de deur in huis recensie en informatie

Als er in de media een boekbespreking of recensie verschijnt van Met de deur in huis, typologie van de entreeruimte in Nederland, geschreven door Wouter van Elburg, dan besteden we er hier aandacht aan.

Wouter van Elburg Met de deur in huis

Met de deur in huis

Typologie van de entreeruimte in Nederland

  • Auteur: Wouter van Elburg (Nederland)
  • Soort boek: architectuurboek, geschiedenisboek
  • Uitgever: WBOOKS
  • Verschijnt: 17 oktober 2024
  • Omvang: 192 pagina’s
  • Uitgave: paperback
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris

Flaptekst van het nieuwe boek van Wouter van Elburg

Spotlight op misschien wel de meest bezochte ruimte in huis

Hoe kom je een huis binnen: via de voordeur of loop je ‘achterom’? Veel mensen zullen de voordeur kiezen. Maar wat er áchter de voordeur zit is niet vanzelfsprekend. Architectuurhistoricus Wouter van Elburg laat in Met de deur in huis zien wat er schuil kan gaan achter al die deuren: hij deed onderzoek naar en beschreef acht kenmerkende soorten entreeruimtes.

In tegenstelling tot veel andere landen is er in Nederland een sterke traditie hoe de ruimte achter de voordeur, de entreeruimte, eruitziet. Dezelfde ruimte met dezelfde functie en min of meer dezelfde vorm komt door de eeuwen heen telkens weer voor, er is een echte ‘vormtraditie’. Architectuurhistoricus Wouter van Elburg deed onderzoek naar de entreeruimte in het Nederlandse woonhuis. Hij bestudeerde ruim 2500 plattegronden van woonhuizen tussen 1550 en 1950. Samen goed voor maar liefst 500 jaar woongeschiedenis.

Van Elburg identificeerde acht verschillende entreeruimtes met eigen karakteristieken, die tot veel verschillende woonhuisplattegronden leiden. In Met de deur in huis komen al deze vormen en hun kenmerkende eigenschappen uitgebreid aan bod. Het leidt tot heel nieuwe inzichten, bijvoorbeeld over de verdeling van ruimtes en wat voor effecten dat heeft voor de plattegrond als geheel.  Veel huizen, boerderijen en kastelen die worden besproken zijn bovendien vertegenwoordigd in het boek met sfeervolle historische foto’s van binnen en buiten en plattegronden. Zo geeft Met de deur in huis meer dan alleen een ‘kijkje achter de voordeur.

Wouter van Elburg studeerde kunstgeschiedenis met een specialisatie in architectuurgeschiedenis. Na een master erfgoedstudies ging hij als architectuurhistorisch onderzoeker aan de slag bij Vereniging Hendrick de Keyser. Naast zijn baan schreef hij een proefschrift over historische Nederlandse woonhuisplattegronden. Met de deur in huis is hiervan de handelseditie.

Bijpassende boeken