Een cottage in Cornwall feelgoodroman van Donna Ashcroft

Donna Ashcroft – Een cottage in Cornwall

Donna Ashcroft Een cottage in Cornwall recensie, review en informatie over de feelgoodroman. Op 4 juli 2024 verschijnt bij Uitgeverij Heartbeat de Nederlandse vertaling van de roman The Little Cornish House van de Engelse schrijfster Donna Ashcroft. Hier lees je informatie over de inhoud van de roman, de schrijfster en over de uitgave.

Donna Ashcroft Een cottage in Cornwall recensie en review

Ruby heeft haar leven op orde: als accountant op een kantoor in Londen. Veilig, voorspelbaar. Precies wat ze zoekt, aangezien ze in haar jeugd leerde dat mensen, en dan met name haar vader, je teleurstellen als je ze gaat vertrouwen. Als haar oma Lila haar om hulp vraagt in haar keramiek studio, vertrekt ze naar Cornwall. Ook al betekent dit een confrontatie met gevoelens die ze zo goed probeert weg te duwen. Tijdens haar verblijf ontmoet ze Gabe. De serieuze eigenaar van de bierbrouwerij, die geplaagd wordt door tegenslag. De brouwerij heeft nog nooit zoveel problemen gekend als de afgelopen maanden. Gabe doet zijn best om de beloftes aan zijn overleden vader na te komen: de brouwerij succesvol maken en familie voorop zetten.

Eén van de belangrijkste ingredienten voor een goede feel-good roman, is een omgeving om in weg te dromen. Cornwall leent zich daar natuurlijk uitstekend voor, maar het is vooral de studio van Ruby’s oma Lila, die tot de verbeelding spreekt. Knus, met zelfgebakken cake, een pottenbakkerij waar platen van Nina Simone worden gedraaid. En Lila zelf, eigenzinnig, warm, het goede in mensen ziend. Op dat vlak scoort Een cottage in Cornwall absoluut punten. Zo nu en dan is het verhaal wellicht wat ongeloofwaardig, en dan met name de motieven voor de hoofdpersonages. Ze hebben absoluut een “rugzak” met een verleden dat kan bijdragen aan een wantrouwen in de liefde, maar het voelt af en toe wat dunnetjes. Met name Ruby is erg star en vasthoudend, zeker in het begin.

Gelukkig wordt ze later wat meer “mens” en wordt het makkelijker om met haar mee te leven. Er wordt ook een aanzet gegeven voor een community gevoel. Een klein clubje mensen komt wekelijks bij elkaar, en ook in de pottenbakkerij lijken vriendschappen te ontstaan. Van mij zou dit nog veel meer uitgediept en uitgewerkt mogen worden, zodat je als lezer nóg meer het gevoel krijgt dat je er wel zou willen wonen.

Uiteraard wordt je getrakteerd op een liefdesverhaal met de nodige intensiteit, dat stuk wordt prima verteld en uitgewerkt. De aanwezigheid van een “oude mopperpot” in de keramiekklas, zorgt voor de nodige humor en ontwapening.

Hoewel ik hier en daar graag íets meer diepgang of subtiliteit had gezien, is Een cottage in Cornwall zeker de moeite van het lezen waard. Het is prettig geschreven, in een vlot tempo en het verhaal heeft genoeg spanning op meerdere vlakken! Het boek is gewaardeerd met ∗∗∗∗∗ (zeer goed).

Recensie van Jolien Dalenberg

Donna Ashcroft Een cottage in Cornwall

Een cottage in Cornwall

  • Auteur: Donna Ashcroft (Engeland)
  • Soort boek; Engelse feelgoodroman
  • Origineel: The Little Cornish House (2022)
  • Nederlandse vertaling: Aarti Rampadarath
  • Uitgever: Heartbeat
  • Verschijnt: 4 juli 2024
  • Omvang: 245 pagina’s
  • Uitgave: ebook / luisterboek
  • Waardering redactie: ∗∗∗∗∗ (zeer goed)
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris

Flaptekst van de feelgoodroman over Cornwall

De dertigjarige Ruby Penhaligon is wel klaar met de liefde: geen drama meer, geen problemen meer en geen mannen meer. Ze gaat door het leven als onafhankelijke vrouw en doet precies wat ze zelf wil. Maar dan staat plots haar hele wereld op zijn kop als haar oma belt. Haar geliefde pottenbakkerij dreigt failliet te gaan en misschien zal ze daardoor haar prachtige cottage in Cornwall kwijtraken. Ze vraagt Ruby om naar Indigo Cove af te reizen en haar te helpen de boel te redden.

Maar Indigo Cove, het idyllische kustplaatsje waar Ruby is geborenroept herinneringen op die ze liever zou vergeten. Toch is ze vastbesloten het huis van haar oma te redden. De zomer is ongewoon heet en ze kan bovendien wel wat afleiding gebruiken van haar drukke baan als accountant in Londen.

Al is Gabe Roskilly, de sexy maar ernstige eigenaar van de plaatselijke brouwerij, niet helemaal de afleiding die ze voor ogen had. Ruby probeert haar aangewakkerde gevoelens voor Gabe te negeren, maar het blijkt onmogelijk om deze donkere, knappe en mysterieuze man te ontwijken, aangezien hij midden in het dorpsleven staat.

Wanneer er een onverwachte gast uit het verleden bij haar oma opduikt, en Ruby iets over Gabe ontdekt wat hun opbloeiende romance in gevaar brengt, vallen al haar plannen in duigen. Slaagt Ruby erin haar hart open te stellen voor haar ware geluk? Of zullen oude wonden alles verpesten?

Philippa Ashley Een perfectie zomer in Cornwall recensiePhilippa Ashley (Engeland) – Een perfectie zomer in Cornwall
Engelse feelgoodroman
waardering redactie: ∗∗∗∗∗ (zeer goed)
Een perfecte zomer in Cornwall is het perfecte boek voor iedereen die op zoek is naar warmte, troost, humor, een klein beetje spanning en vooral veel “feelgood”!…lees verder >

Bijpassende boeken