Koken in de verkeerde eeuw
- Auteur: Teresa Präauer (Oostenrijk)
- Soort boek: Oostenrijkse roman
- Origineel: Kochen im falschen Jahrhundert (2023)
- Nederlandse vertaling: Kris Lauwerys, Isabelle Schoepen
- Uitgever: Meridiaan Uitgevers
- Verschijnt: 6 juni 2024
- Omvang: 200 pagina’s
- Uitgave: paperback / ebook
- Prijs: € 24,99 / € 16,99
- Boek bestellen bij: Bol / Libris
Flaptekst van de roman van Teresa Präauer
Gastvrouw kunnen zijn betekent uiteindelijk: volwassen zijn. De roman gaat over één avond en een uitnodiging voor een diner. Vol recepten voor een geslaagd leven en een mislukte avond, die steeds opnieuw begint. Grappig en vrolijk is de avond, tegelijkertijd begeleid door de onderhuidse of openlijk uitgesproken agressie van de deelnemers. In hun gesprekken de grote en kleine onderwerpen, van ‘foodporn’-beelden op internet tot koken, winkelen en het leven.
De avond wordt steeds komischer, tragischer, erotischer – er zijn discussies over ‘hedendaagse’ begrippen, en ondertussen is de gastvrouw geen bijzonder getalenteerde gastvrouw en voelt ze zich steeds naar de verkeerde eeuw getransporteerd. In kleine intermezzo’s wordt in anekdotes een geschiedenis van goederen, eten en koken verteld.
Teresa Präauer Koken in de verkeerde eeuw recensie
Zodra er in de media boekbesprekingen of recensies verschijnen van de roman Koken in de verkeerde eeuw van de Oostenrijkse schrijfster Teresa Präauer, dan besteden we er op deze pagina aandacht aan.
- “Präauer kan met lichte hand paradoxen over haar tekst uitstrooien, zoals fleur de sel over de doradefilet. (…) Uiteindelijk zijn het de woorden die voedsel veranderen in cultureel kapitaal en Präauer is de regisseur van deze metamorfose.” (Zeit Literatur)
- “Präauer schetst op geestige, analytische wijze een postmodern banket waarin iedereen allang filosoof is geworden van zijn eigen unieke manier van leven.” (Die Literarische Welt)