Marjolein van Pagee Bung Tomo, De revolutie van 1945. Op 2 november 2023 verschijnt bij uitgeverij Omniboek het nieuwe boek van de Nederlandse historicus en fotograaf Marjolein van Pagee. Informatie over de inhoud van het boek kun je hier lezen. Daarnaast is er aandacht voor de boekbespreking en recensie van het biografische geschiedenisboek Bung Tomo, geschreven voor Marjolein van Pagee.
Marjolein van Pagee Bung Tomo
Marjolein van Pagee is geboren in 1987. Van 2006 tot 2009 deed ze een Bachelor Fotografie aan de AKV St. Joost in Breda en van 2016 tot 2018 volgde ze een Master Koloniale en Wereldgeschiedenis Geschiedenis aan de Universiteit Leiden.
In 2021 verscheen bij uitgeverij Omniboek haar boek Banda, De genocide van Jan Pieterszoon Coen, een onthullende geschiedenis over de daden van de VOC op de specerijeneilanden. Over haar nieuwe boek Bung Tomo dat op 2 november 2023 verschijnt kun je hier uitgebreide informatie lezen.
Bung Tomo
De revolutie van 1945
- Auteur: Marjolein van Pagee (Nederland)
- Soort boek: Indonesische geschiedenis, biografie
- Uitgever: Omniboek
- Verschijnt: 2 november 2023
- Omvang: 224 pagina’s
- Uitgave: paperback / ebook
- Prijs: € 23,50 / € 9,99
- Boek bestellen bij: Bol / Libris
Flaptekst van het boek over de revolutie van 1945 in Indonesië
Bung Tomo van Marjolein van Pagee gaat terug naar 1945, als er in Indonesië verwoede pogingen worden gedaan om het Nederlandse koloniale regime te herstellen.
In de Oost-Javaanse stad Surabaya komt het volk massaal in opstand. Hun verzet wordt aangemoedigd door de 25-jarige Sutomo (1920-1981), ook wel Bung Tomo genoemd, die uitgroeit tot een van de bekendste radiomakers in die tijd. De landing in Surabaya van het Britse leger dat de Nederlanders te hulp schiet, mondt uit in een bloedige stadsguerrilla. Op 10 november wordt de stad gebombardeerd.
Voor Indonesiërs geldt Bung Tomo als nationale held, maar in Nederland staat hij als oorlogsmisdadiger te boek. Hier wordt hij verantwoordelijk gehouden voor de zogenaamde bersiap, de term waarmee Nederlandse historici het antikoloniale geweld van Indonesiërs aanduiden.
In Bung Tomo ontrafelt Marjolein van Pagee deze controverse.