Code noir
Recepten van de Caribische eilanden
- Schrijfster: Lelani Lewis (Engeland)
- Soort boek: kookboek
- Nederlandse vertaling: Charlotte Kleyn
- Uitgever: Nijgh & Van Ditmar
- Verschijnt: 11 mei 2023
- Omvang: 256 pagina’s
- Uitgave: gebonden boek
- Prijs: € 39,99
- Boek bestellen bij: Bol / Libris
Flaptekst van het kookboek van Lelani Lewis
De keukens van de Caraïben zijn fantastische smeltkroezen van culturen, ingrediënten, smaken en kooktechnieken. Deze invloeden zijn in de loop van de eeuwen uit wel vier continenten meegenomen door mensen die zich – vrijwillig en onvrijwillig – op de eilanden vestigden. Het resultaat? Smaakvolle, spannende en kleurrijke gerechten die nog te weinig bekend zijn in Nederland en Vlaanderen.
In Code noir gaat Lelani Lewis terug naar de roots van haar Caribische eetcultuur, met klassieke gerechten als jerk chicken, bakkeljauwfritters, pepperpot stew en Guinness punch. Maar ze deelt ook nieuwe creaties met typisch Caribische ingrediënten zoals cassave, mais, kokos, limoen, bakbanaan en chili’s: bakbanaan met pinda-limoensalsa, zoete-aardappelgratin met gemberroom en een anglaise van maiscrème met gekaramelliseerde guave.
Code noir vertelt het belangwekkende verhaal over de Caribische keukens die, naast dat ze zo ontzettend rijk zijn aan smaak en kleur, ook enorm veel historie en diversiteit met zich meedragen.
Kok, foodstylist en culinair activist Lelani Lewis groeide op in Zuid-Londen met een vader uit Grenada (Kleine Antillen) en een moeder uit Ierland. Sinds een aantal jaar woont ze met haar gezin in Amsterdam. Na een studie sociologie en aantal jaren als sociaal werker te hebben gewerkt, volgde Lewis haar hart en begon professioneel te koken. Ze ging zich steeds meer interesseren voor de complexe geschiedenis van de keuken van haar vader en startte met Code Noir, een platform over de Caribische keukens. Daarbij doet ze door middel van diners, workshops en lezingen onderzoek naar eten, geschiedenis, verzet, herinnering en kolonialisme.