Tante Betty
Hoe een Surinaamse verpleegster onderduikers redde en zelf Dachau overleefde
- Schrijfster: Michal Nobach-Bergen (Nederland)
- Soort boek: non-fictie
- Uitgever: Uitgeverij De Kring
- Verschijnt: 23 februari 2023
- Omvang: 160 pagina’s
- Uitgave: paperback / ebook
- Prijs: € 17,50 / € 8,99
- Boek bestellen bij: Bol / Libris
Flaptekst van het biografische boek over Betty Bergen
Het bijzondere oorlogsverhaal van Betty Bergen; een klein monument. Elisabeth Bergen wordt in 1905 geboren in Suriname, als kleinkind van een geassimileerde Jood en een mulat dienstbode. Ze wordt al jong wees. Nadat ze haar opleidingen voor onderwijzeres en verpleegster heeft voltooid, gaat ze naar Nederland.
In Amsterdam werkt ze als verpleegster en trouwt met een weduwnaar. Kort na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog wordt ze zelf weduwe. Tijdens de oorlog werkt ze mee aan het verzet en verbergt acht Joodse onderduikers in haar woning in de Harmoniehof 59. Na in 1944 te zijn verraden komt ze via kamp Vught en vrouwenkamp Ravensbrück terecht in Dachau, waar ze in de ziekenboeg werkt maar zelf medische experimenten moet ondergaan. Op wonderbaarlijke wijze overleeft ze. ‘Onkruid vergaat niet,’ was haar motto.
Na de oorlog hertrouwt ze, en dertig jaar later vertelt ze op La Palma haar indrukwekkende levensverhaal aan haar nicht. In 1983 overlijdt ze.
Michal Nobach-Bergen (1943) volgde diverse dansopleidingen, o.a. bij het Scapinoballet. Ze danste en schreef verhalen en gedichten. Ze woonde vijftien jaar na de oorlog bij haar tante Betty in huis. In 1980 begon ze op het Canarische eiland La Palma een dansstudio. Na het bezoek van haar tante Betty aan La Palma, die daar haar oorlogsherinneringen vertelde, besloot Michal om die verhalen op te schrijven. Ze debuteerde in het Duits met Die himmlischen Zeiten des Nils Nobach, schreef daarna non-fictie boeken en werkte haar aantekeningen over tante Betty uit tot dit gelijknamige boek.