BIOGRAFIE ALBERT HELMAN RECENSIE – RUSTELOOS EN OVERAL – MICHEL VAN KEMPEN
Op 17 september verschijnt bij Uitgeverij de omvangrijke biografie van Albert Helman, de Surinaams Nederlandse schrijver. De biografie is geschreven door Michel van Kempen en heeft als titel Rusteloos en overal. Het leven van Albert Helman. Ook kun je hier binnenkort de recensie lezen van de biografie van Albert Helman
– Titel: Rusteloos en overal. Het leven van Albert Helman
– Schrijver: Michiel van Kempen
– Genre: Biografie
– Verschijnt: 17 september 2016
– Uitgever: In de Knipscheer
– Omvang: 864 pagina’s
– Uitgave: Gebonden Boek
– Prijs: € 49,50
– Oordeel redactie: ++++ (uitstekend)
– …Meer Informatie en Bestelmogelijkheden >
Recensie Albert Helman Biografie
Met een korte recensie kun je eigenlijk geen recht doen aan de vuistdikke biografie van Albert Helman die Michiel van Kempen heeft geschreven. Laat staan dat je recht kunt doen aan het lange, avontuurlijke en bewogen leven van de Surinaams-Nederlandse schrijver, politicus en verzetsstrijder Albert Helman. Het leven van Albert Helman loopt parallel aan de geschiedenis van de 20e eeuw. Opgegroeid als kind in Suriname en Nederland, reist hij al jong door Spanje, ten tijden van de Republiek, Zwitserland en Mexico waarna hij zich in Nederland vestigt. Daarna woont en werkt hij in Suriname, De Verenigde Staten( Washington en New York) Tobago en Italië, om uiteindelijk het laatste deel van zijn leven in Nederland te blijven.
Michiel van Kempen heeft het leven van Lou Lichtveld, de echte naam van Albert Helman, chronologisch beschreven in zijn biografie. De biografie moet in het begin een beetje op gang komen. Maar als je daar eenmaal doorheen bent ontvouwt zich een zeer goed geschreven biografie van een fascinerende, vaak moeilijke man. Albert Helman maakte duidelijk zijn eigen keuzes, soms begrijpelijk, soms liefdevol en sociaal, soms onnavolgbaar, soms zelfs onredelijk en ronduit onsympathiek en bot. Om maar een toepassend cliché te gebruiken, hij was een vat vol tegenstrijdigheden. Kortom uit de biografie komt een persoon naar voren die fascinerend is en verkeerd heeft met een aantal invloedrijke en bijzondere personen uit de 20e eeuw. Het lijkt wel of Albert Helman alles wil meemaken en beschrijven. En in de loop van zijn leven wordt hij steeds ongeduldiger, heeft haast en is onrustig. Zijn productie van boeken en andere geschriften is enorm en kwalitatief niet altijd van een goed niveau. Desondanks vindt Michiel van Kempen dat het flinke aantal goede boeken van Albert Helman ook heeft geschreven veel te weinig aandacht kreeg en krijgt. En daarin zit zeker een kern van waarheid.
Om kort te zijn de biografie van Albert Helman Rusteloos en overal van Michiel van Kempen is het lezen meer dan waard. Het is een avonturenboek, schelmenroman, biografie en geschiedenis van de 20e eeuw in een boek samengevat. De biografie krijgt de beoordeling ++++ (uitstekend).
Inhoud Biografie van Albert Helman – Rusteloos en overal
Rusteloos en overal is het fascinerende levensverhaal van de eerste belangrijke migrant-schrijver uit de West: Albert Helman. Zijn lange leven, van 1903 tot 1996, is een spiegel van een eeuw moderniteit en bevrijding, van koloniale ontvoogding en grenzeloze creativiteit, maar ook van de grootste tragedies uit de menselijke geschiedenis. Helman staat vooraan bij de katholieke emancipatie én de bevrijding uit de katholieke dwangbuis. Hij neemt deel aan de Spaanse Burgeroorlog, het revolutionaire Mexico van Cárdenas en maakt enkele Latijns-Amerikaanse coups van nabij mee. Hij speelt een rol in het verzet tegen de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog en maakt deel uit van het Nederlandse Noodparlement. En hij neemt zijn aandeel in het naoorlogse dekolonisatieproces van Suriname.
Helman was de laatste der Renaissancisten: hij begon als componist onder zijn burgernaam Lou Lichtveld, en schreef onder de naam Albert Helman literaire klassiekers als de roman De stille plantage. Maar hij publiceerde ook poëzie, theater, essays, biografieën, journalistiek werk, en hij schreef historische werken. Hij verdiepte zich in de theologie, filosofie en wiskunde en kreeg een eredoctoraat in de taalkunde. Als diplomaat sprak hij de Verenigde Naties toe. Hij was bevriend met Marsman en Slauerhoff en de groten der aarde kruisten zijn levenspad: Béla Bártok en Joris Ivens, George Orwell en Pablo Casals, Frida Kahlo en Yehudi Menuhin.
Gerelateerde Informatie
– Surinaamse Schrijvers Schrijfsters Boeken en Informatie
– Nieuwe Biografieën Overzicht
Recensie geschreven door: Theo Jordaan