Corsicaanse Schrijvers en Schrijfsters – Auteurs van Corsica
Corsicaanse Schrijvers en Schrijfsters. Corsica is een Frans eiland dat ruim 300.000 inwoners heeft en in de Middellandse Zee ligt ten zuidoosten van Frankrijk. Naast het Frans is het Corsicaans een taal die op het eiland gesproken en geschreven wordt. Er zijn een aantal schrijvers en schrijfsters die romans, verhalen, poëzie en essays in het Corsicaans schrijven en publiceren. Maar aangezien het Corsicaans door slechts door zo’n 200.000 mensen gelezen en gesproken wordt, is het aantal boeken dat in de taal wordt uitgegeven beperkt. De Corsicaanse taal behoort tot de Romaanse talen en is sterk verwant aan de Gallurese taal die in het noorden van het Italiaanse eiland Sardinië wordt gesproken. De meeste Corsicaanse schrijvers en schrijfsters publiceren trouwens in het Frans en enkelen ook in het Corsicaans. Op deze pagina’s is informatie opgenomen van een Corsicaanse schrijvers en schrijfster en de de beste, opvallende boeken die ze hebben gepubliceerd. Indien beschikbaar is ook informatie opgenomen over vertalingen van de boeken.
CORSICAANSE SCHRIJVERS EN SCHRIJFSTERS BOEKEN EN ROMANS
Marcu Biancarelli ♂
- Geboortedatum: 17 oktober 1968
- Geboorteplaats: Corsica, Frankrijk
- Taal: Corsicaans, Frans
- Discipline: schrijver
- Genre: romans, verhalen
Marcu Biancarelli Boeken en Nederlandse Vertaling
Corsicaanse rapsodie
- Schrijver: Marcu Biancarelli ♂ (Corsica, Frankrijk)
- Genre: psychologische roman, sociale roman
- Origineel: Murtoriu o a baddata di Mansuetu (2009)
- Taal: Corsicaans
- Nederlandse vertaling: Marilena Verheus
- Uitgever: Zirimiri Press
- Verschenen: 2014
- Omvang: 275 pagina’s
- Uitgave: Paperback
- Inhoud boek: Marcantonu Cianfarani is een onregelmatig schrijver met een desastreus liefdesleven. Hij heeft een literaire boekhandel die alleen buiten het hoogseizoen geopend is. Diep in de bergen van Corsica woont Marcantonu als een kluizenaar in het huis dat hij van zijn voorouders heeft geërfd. Hij verzet zich tegen de houding van zijn eilandgenoten die een materialistisch en toerisme-afhankelijk leven leiden. Marcantonu kan alleen het gezelschap van twee vrienden nog verdragen. De ene heet Traianu: een boer die gefascineerd is door geschiedenis en architectuur. De andere is Mansuetu: een zwijgzame en gehandicapte herder, de laatste vertegenwoordiger van een cultuur die generaties lang nauwelijks is veranderd. ‘Corsicaanse rapsodie’ confronteert de lezer met het verval van een eeuwenoude beschaving. Een proces dat ten tijde van Marcantonu’s opa begon toen de bevolking van het eiland gedecimeerd werd door de Eerste Wereldoorlog en dat vandaag de dag verergert als gevolg van de maffia en hordes toeristen die het eiland meedogenloos plunderen. ‘Corsicaanse rapsodie’ schetst het onontkoombare verdwijnen van een oude wereld maar ook de opstand van een individu dat boven alles voor een nieuw leven kiest en zich bevrijdt van het verleden.
- Waardering redactie: ★★★★★ (zeer goed)
- …Uitgebreide Informatie en Bestellen >
Jeanne Tomasini ♀
- Geboren in: 1920
- Geboorteplaats: Corsica
- Taal: Frans
- Nationaliteit: Frankrijk
- Jeanne Tomasini is een Corsicaanse schrijfster van vooral historische romans en verhalen. Ze schrijft haar boeken in het Frans. Haar werk is niet in het Nederlands vertaald.
Boeken over Corsica
In het onderstaande overzicht is een aantal tips opgenomen van bijzondere en mooie boeken over Corsica.
De keuken van Corsica
- Schrijver: Nicolas Stromboni ♂ (Corsica, Frankrijk)
- Soort kookboek: kookboek Corsicaanse gerechten
- Uitgever: Fontaine Uitgevers
- Verschenen: 31 augustus 2017
- Omvang: 320 pagina’s (met afbeeldingen)
- Uitgave: Gebonden Kookboek
- Prijs: € 24,95
- Recensie kookboek: Om maar gelijk met de deur in huis te vallen De keuken van Corsica van Nicolas Stromboni is een uitstekend en bijzonder kookboek over de Corsicaanse keuken. Sterker nog eigenlijk is het meer dan een kookboek. Het is een portret van het eiland Corsica en een aantal van haar bijzondere eilandbewoners. Schrijver en samensteller is zelf wijnhandelaar in de hoofdstad van Corsica, Ajaccio. Hij kent het eiland goed en is op zoek gegaan naar de kenmerkende gerechten van Corsica. Vaak zijn de gerechten rustiek, kruidig en gemaakt van ingredienten die op het eiland zelf gekweekt worden…lees verder >
- Waardering: ★★★★★ (uitstekend) Theo Jordaan
- …Meer Informatie en Bestellen >